Ostropest plamisty

0
152

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner) to roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych (Asteraceae). Tę wyjątkową roślinę stosowano już w starożytności – było to niegdyś  popularne warzywo, a jego jadalne liście spożywano jako dodatek do sałatek. dopiero w średniowieczu zaczęto w pełni dostrzegać jego dobroczynne działanie. W tamtych czasach ostropest plamisty był uważany za jedną z najważniejszych roślin leczniczych.

Obecnie ostropest słynie głównie ze swojego działania antyhepatotoksycznego, wykorzystywany jest do odtrucia organizmu. Jest stosowany w walce z chorobami tkj. WZW typu A, B i C oraz z chorobą alkoholową. Chroni wątrobę przed niszczącym działaniem alkoholu, zapobiega łączeniu się toksyn z komórkami wątroby, ale również wpływa na złagodzenie stanów zapalnych powstałych w wyniku cukrzycy. Ostropest znany jest również ze swoich właściwości cytoprotekcyjnych: przywraca równowagę wewnętrzną organizmy, zapobiega namnażaniu się wolnych rodników, wspomaga walkę z endometriozą i przedłużonym cyklem miesiączkowym. Z owoców ostropestu pozyskiwana jest sylimaryna czyli kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego i to właśnie sylimaryna odpowiada za właściwości lecznicze ostropestu. Sylimaryna chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem związków toksycznych oraz mobilizuje regenerację komórek.

1 Występowanie

Ostropest plamisty wyróżnia się na tle innych ziół dzięki specyficznemu kwiatu.

 Ostropest plamisty to roślina rosnąca w klimacie śródziemnomorskim występującym na południu i w południowo-wschodniej Europie, w Afryce Północnej, Azji Zachodniej oraz w niektórych rejonach Azji Środkowej, głównie w Indiach i w Pakistanie. W wyniku upraw i transportu ostropest rozprzestrzenił się na wiele innych rejonów świata. Dzisiaj dziko rosnący ostropest można znaleźć również w Afryce, Australii, Nowej Zelandii, Ameryce Północnej oraz Południowej.

2Właściwości

Ostropest plamisty posiada wiele właściwości usprawniających funkcjonowanie całego organizmu, z czego najbardziej jest znany ze swojego działania:

  • Detoksykującego

Ostropest wspiera pracę wątroby, ale również chroni miąższ wątroby i nerek przed uszkodzeniem komórek na skutek szkodliwym trucizn np. pochodzących z muchomora sromotnikowego, pestycydów, alkoholu.  Ma działanie antytoksyczne, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo ostropest reguluje parametry AST, ALT i GGT odpowiadające za ocenę kondycji wątroby, serca i mięśni, obniża stężenie bilirubiny i zmniejsza farmakologiczne skutki uboczne, chroniąc wątrobę przed silnym działaniem leków w przypadku np. terapii stosowanej w walce z nowotworami, w leczeniu AIDS. Ostropest poleca się również osobom będących po długich kuracjach antybiotykowych.

  • Regeneracyjnego

Sylimaryna zawarta w owocach ostropestu wpływa na wzrost poziomu glutationu (białka znajdującego się w wątrobie), który jest przeciwutleniaczem i zapobiega uszkadzaniu komórek wątroby przez wolne rodniki. Dzięki temu pobudzana jest regeneracja starych komórek, ale również mobilizuje wątrobę do wytwarzania nowych komórek.

  • Antyrakowego

Ostropest chroni organizm przed podziałem komórek nowotworowych powstałych w obrębie wątroby, dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby. Pomaga usuwać toksyczne substancje powstające w wyniku chemioterapii.

  • Przeciwzapalnego

Ostropest zapobiega przewlekłemu zapaleniu wątroby, stosowany jest w walce z wirusowym zapaleniem wątroby typu A, B i C, a także w walce z cukrzycą, zapobiega marskości wątroby, zwyrodnieniu tłuszczowemu wątroby czy ostremu żółtemu zanikowi wątroby. Hamuje działanie lipidów powiązanych z układem immunologicznym, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega objawom miażdżycowym, normalizuje poziom glukozy we krwi. Stymuluje wydzielanie się soku żołądkowego pomagając tym samym w walce z niedokwaśnością soku żołądkowego, ale również wpływając na wzrost łaknienia.

  • Profilaktycznego

Ostropest zapobiega pojawieniu się kamicy żółciowej, zapalenia dróg żółciowych i woreczka żółciowego, wpływa korzystnie na pracę żołądka. Zwalcza dolegliwości tkj. brak łaknienia, wzdęcia, zgaga, niedokwaśność soku żołądkowego.

  • Przeciwbólowego i normalizującego

Ostropest stosowany jest do łagodzenia bólów głowy spowodowanych migrenami, zmniejsza również objawy związane z chorobą lokomocyjną oraz morską oraz korzystnie wpływa na cykl menstruacyjny regulując czas krwawienia. Dobroczynne działanie ostropestu wpływające na czas krwawienia stosowane jest również w przypadku krwawienia z nosa, jelita grubego, macicy, a także w walce z żylakami odbytu.

  • Przeciwstarzeniowe

Z nasion ostropestu pozyskuje się olej ostropestowy, który działa spowalniająco na proces starzenia się skóry, ale również leczy stany zapalne skóry tkj. np. łuszczyca. Zmniejsza zaczerwienienie skóry, rozjaśnia cerę i wpływa na wzrost zdolności regeneracyjnych skóry.

Olej ostropestowy składa się:

  • z witaminy E znanej z działania przeciwutleniającego.
  • z sylimaryny, która chroni komórki przed wolnymi rodnikami;
  • z nienasyconych kwasów tłuszczowym, w tym w głównej mierze z kwasu linolenowego;
  • Pielęgnacyjne

Olej ostropestowy stosuje się do pielęgnacji skóry. Ma on działanie nawilżające, ale również regeneruje skórę. Stosowany jest do produkcji kremów, szamponów do włosów oraz odżywek.

3Zastosowanie

Osropest plamisty to roślina o wielu właściwościach leczniczych, znanych już w czasach starożytności i średniowiecza. Obecnie używa się go głównie do celów farmakologicznych. Owoce ostropestu zawierają sylimarynę, flawonoidy, histaminę oraz tyra minę, kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, fitosterole, Grabniki, białka, cukry, olej z zawartością kwasu linolowego, sole mineralne. Sylimaryna jest silnym przeciwutleniaczem, stosowanym w profilaktyce oraz leczeniu marskości wątroby, alkoholowego stłuszczenia wątroby, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, nieżytów dróg żółciowych, kamicy żółciowej, jest również stosowana po żółtaczce oraz w trakcie leczenia nowotworów.

Koszyczki kwiatowe ostropestu zbierane są pod koniec sierpnia lub we wrześniu. Gotowe do zerwania koszyczki kwiatowe zawierają nasiona o brązowym zabarwieniu. Następnie są suszone w zacienionym miejscu, tak by móc oddzielić nasiona od koszyczków.

Dodatkowo dolne liście ostropestu wykorzystywane jest w kuchni jako dodatek do sałatek, z oleju ostropestowego robi się kosmetyki o działaniu nawilżającym i regenerującym. Poza wyżej wymienionym zastosowaniem ostropest również jest rośliną ozdobną. Jego ścięte kwiaty wykorzystywane są np. do dekoracji wnętrz.

4Sposób użycia, dawkowanie

Ostropest plamisty można zakupić w postaci sproszkowanej, czy w formie kapsułek i drażetek. Mielony ostropest można dodawać np. do herbaty lub wykonać z niego napar (2-3 łyżeczki dziennie). Jego zasięg zastosowanie jest szeroki, ostropest nie posiada żadnego smaku, więc można spokojnie dodawać go do potraw słonych czy słodkich. Napar z ostropestu przygotowuje się zalewając 2 łyżeczki proszku przygotowaną wodą, napar można wypić a pozostałości sproszkowanego ostropestu również nadają się do spożycia. Ostropest w postaci tabletek należy przyjmować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ostropest można dodawać również do owsianki, musli, jogurtów, jako dodatek do innych potraw wzbogacając tym samych ich właściwości. Jego dobroczynne działanie powinno być zauważalne już po 2 tygodniach stosowania.

5Przeciwwskazania

Ostropest plamisty to roślina o wielu właściwościach leczniczych, natomiast należy pamiętać o przeciwwskazaniach do jego stosowania, są to:

  • niedrożność dróg żółciowych;
  • ostre zatrucia;
  • ciąża;
  • laktacja;
  • wiek poniżej 12 lat.

6Skutki uboczne

Ostropest plamisty poza dobroczynnymi właściwościami posiada również skutki uboczne, o których nie należy zapominać. Jest dostępny w różnej postaci (proszek, drażetki, kapsułki) bez recepty w aptekach, sklepach zielarskich. Do głównych skutków ubocznych należą zaburzenia żołądkowo- jelitowe o charakterze przeczyszczającym.

Ostropest plamisty
5 (100%) 2 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here