Mięta – 10 przydatnych właściwości

0
171

Mięta (Mentha) to roślina należąca do rodziny roślin jasnotowatych. Mięta rośnie głównie w Europie, Azji oraz Afryce. Istnieje ponad 30 gatunków mięty, z czego najbardziej popularna jest mięta zielona, ale nawet w Polsce występują również inne jej rodzaje jak np. mięta długolistna, kosmata, nadwodna, pieprzowa, polna, jelenia, kędzierzawa, rozpierzchła, okrągłolistna czy okręgowa. Jej nazwa czyli „Mentha” pochodzi od greckiej nimfy o tym imieniu, która była kochanką Hadesa i mieszkała w podziemiach. Hades zamienił Menthe w roślinę, aby obronić ją przed zazdrością Persefony – jego żony.

Cechy charakterystyczne

Mięta składa się z wiecznie lub częściowo zielonych bylin, liści o kształcie jajowatym lub elipsy, drobnych kwiatów. Mięta słynie ze swojego mocnego zapachu, który nosi nazwę „miętowego”. Mięta jest mało wymagającą rośliną całoroczną. Do wzrostu wystarczy jej ogrodowa ziemia, może być uprawiana również w warunkach domowych w doniczce. Jej nasiona sadzi się wiosną, a na efekty długo nie trzeba czekać. Mięta rozmnaża się o każdej porze roku, ale najlepiej to robić na pograniczu wiosny i lata lub wczesną jesienią. Mięta bardzo łatwo się rozsiewa i zasadzona w ogrodzie, niemalże w mgnieniu oka, może się rozprzestrzenić.

Zastosowanie mięty

Mięta jest znana ze swojego nietuzinkowego smaku i właściwości orzeźwiająco-chłodzących. Jest aromatyczna, ładnie wygląda i pięknie pachnie, z tego względu mięta ma bardzo szerokie zastosowanie, a do najważniejszego należy:

Perfumeryjne i kosmetyczne – olejek miętowy jest dodawany do perfum, świeczek zapachowych, jak również za jego pomocą nadaje się konkretny zapach kosmetykom – aromat np. do pasty do zębów, do produktów przeznaczonych do kąpieli. Jest również dodawana do szamponów, działa przeciwłupieżowo oraz pielęgnuje włosy, powodując ich szybszy wzrost. Olejek miętowy ma właściwości zmiękczające, wygładza np. skórę ust i działa kojąco na spierzchnięte wargi. Mięta również oczyszcza pory, zmniejsza wydzielanie się serum, jest więc jednym ze składników kremów i maseczek, które koją skórę, również tę ze stanami zapalnymi. Przygotowuje się również specyfiki na zapobieganie potliwości stóp, dłoni, pach. Mięta ma właściwości dezynfekujące, zapobiega rozwojowi grzybów, zapewnia długotrwałe uczucie chłodu i świeżości.

Farmaceutyczne – miętę wykorzystuje się w celu łagodzenia objawów problemów dermatologicznych, jej kojące oraz przeciwzapalne właściwości sprawiają, że jest środkiem stosowanym na owrzodzenia, obrzęki skórne, opryszczkę.

Spożywcze – mięta nadaje potrawom inny smak, mięta zielona lub kłosowa, a dokładnie jej liście, są stosowane jako przyprawa, olejek miętowy dodaje się również do gumy do żucia, miętę również stosuje się do wyrobu ciast, słodyczy, lodów, deserów jak również do produkcji napojów orzeźwiających bądź drinków, jako dodatek do mięs, warzyw, owoców. Z suszonej mięty można przygotowywać napary oraz herbatki, łącząc ją z innymi ziołami. Miętę pieprzową również stosuje się do deserów, lodów, sorbetów. Miętę, jej liście, należy przechowywać w przewiewnym, ocienionym miejscu, a w postaci suszonki – w zamkniętym pojemniku, tak aby zachował się jej olejek eteryczny.

Tytoniowe – np. papierosy mentolowe, właśnie z dodatkiem mięty, mają łagodniejszy smak i zapach od tradycyjnych papierosów.

Lecznicze – w celach zdrowotnych wykorzystywana jest głównie mięta pieprzowa, o silnym, charakterystycznym zapachu. Korzysta się głównie z jej liści oraz olejku miętowego, zawartego w liściach. Liście dodatkowo bogate są w garbniki, flawonoidy tkj. luteolina, rutyna, hesperydyna, kwasy fenolowe. Mięta pieprzowa poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego: łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, wspomaga apetyt, łagodzi objawy migreny, działa kojąco na zmiany skórne np. po ospie lub opryszczce.

Ozdobne – mięta jest bardzo ładnie wyglądającą rośliną, a dodatkowo jej świeży zapach sprawia, że chętnie zdobimy nią nasze domy, kuchnie czy balkony.

Właściwości lecznicze mięty pieprzowej

Mięta, głównie pieprzowa, posiada wiele właściwości leczniczych, do których należą:

  1. Regulacja pracy wątroby i dróg żółciowych

Mięta pieprzowa polecana jest w walce z problemami wątrobowymi, np. po przebytym zapaleniu wątroby, w przypadku niewydolności wątroby, a także dotyczącymi dróg żółciowych jak np. zapalenie pęcherzyka żółciowego, zmniejszone wytwarzanie żółci, kamica żółciowa, a nawet żółtaczka.

  1. Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Mięta pieprzowa ma pozytywne działanie na cały układ pokarmowy. Wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom oraz wzdęciom, łagodzi zgagi oraz zapobiega nudnościom, jest polecane w problemach z kolką, bólach brzucha. Dodatkowo rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego, wspomaga pracę żołądka, pobudzając wytwarzanie soków żołądkowych i żółci. Pomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu, z uwagi na działanie moczopędne, eliminuje gazy zbierające się w organizmie – ma działanie wiatropędne. Jest także polecana osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, łagodzi jego objawy. Mięte również stosuje się do walki z groźnymi bakteriami takimi jak: salmonella, gronkowiec czy bakterie E. coli, które powodują zatrucia pokarmowe. Olejek miętowy stosuje się właśnie na problemy żołądkowe, uspokajająco również działają herbatki miętowe. Mięta poprawia perystaltykę jelit, wspomaga ruch treści jelitowej, ułatwiając wypróżnianie się i zmniejszając ryzyko pojawienia się zaparć.

  1. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu oddechowego

Mięta rozszerza drogi oddechowe, ułatwia oddychanie. Jest polecana w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych jak np. zapalenie zatok, przeziębienie czy grypa (działa przeciwkaszlowo), a także stanów zapalnych błony śluzowej występujących w jamie ustnej. Dobrym sposobem jest stosowanie inhalacji miętowych lub smarowanie olejkiem miętowym nosa oraz klatki piersiowej dla poprawy oddychania.

  1. Pozytywne działanie na choroby skóry

Mięta ma właściwości znieczulające (daje przyjemne uczucie chłodu), przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz łagodzące, które zmniejsza m.in. swędzenie i zaczerwienienie skóry. Stosowana jest np. w przypadku ospy wietrznej, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi objawy opryszczki. Mięta może być również wykorzystywana do walki z grzybami z rodziny drożdżaków, z dermatofitami oraz grzybami pleśniowymi. Mięta łagodzi także miejsca po ukąszeniu lub użądleniu przez owady.

  1. Wspomaganie procesów trawiennych

Mięta wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez wzrost ilości soku żołądkowego oraz żółci, usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, przez co pobudza przemianę materii, która natomiast ma bardzo duży wpływ na walkę ze zbędnymi kilogramami.

  1. Ukojenie nerwów

Mięta łagodzi nie tylko problemy fizyczne, ale również działa kojąco na układ nerwowy. Pomaga w walce z bezsennością, łagodzi nerwobóle, a nawet drgawki pojawiające się na tle nerwowym.

  1. Łagodzenie bólów głowy

Olejek miętowy stosuje się do nacierania głowy, w bolących miejscach. Mięta działa łagodząco, uspokajająco, uśmierza ból i obrzęk.

  1. Właściwości rozluźniające

Mięta polecana jest kobietom w trakcie menstruacji, rozluźnia mięśnie i łagodzi skurcze towarzyszące miesiączce.

  1. Właściwości łagodzące

Mięta łagodzi problemy skórne tkj. uczucie pieczenia i gorąca, zaczerwienienia, swędzenie.

  1. Poprawa nastroju

Sam zapach mięty – przyjemny, świeży i orzeźwiający – dodaje energii oraz poprawia samopoczucie, aktywizuje do działania.

Sposób użycia

  1. Herbatka miętowa

1 łyżkę liści mięty należy zalać 2 szklankami wrzącej wody i zaparzać ok. 10 min. Po ostudzeniu i przecedzeniu herbaty można ją spożywać. Zaleca się picie połowy szklanki 1 godzinę przed jedzeniem 3 razy dziennie, dla złagodzenia problemów żołądkowych i wzmożenia apetytu.

  1. Napar z mięty

1 łyżkę liści mięty należy zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Takim naparem można płukać jamę ustną oraz gardło.

  1. Inhalacje z mięty

Miętowy napar można również stosować jako inhalacje, które łagodzą objawy chorób dróg oddechowych. Miętowy olejek świetnie działa na nieżyty oskrzeli, gardła, udrażnia nos – ułatwiając oddychanie.

  1. Olejek z mięty pieprzowej

Olejek pozyskiwany jest z liści mięty pieprzowej, wystarczy wcierać liście w np. bolącą głowę, aby – zgodnie z dawnymi wierzeniami – złagodzić objawy migreny, oczyścić i otworzyć umysł. Olejek można również stosować bezpośrednio na bolące mięśnie.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Jej stosowanie wbrew zaleceniom może wywołać refluks żołądkowy, reakcje alergiczne, skurcz krtani, bóle brzucha, wymioty, problemy z równowagą, zbyt głęboki sen, a stosowanie olejku miętowego zewnętrznie może wywołać podrażnienia skóry np. zaczerwienienie, pokrzywka, przekrwienie skóry. Mięty nie należy podawać:

  • dzieciom do 4. Roku życia,
  • osobom chorującym na astmę,
  • osobom starszym,
  • kobietom w ciąży,
  • osobom cierpiącym na nadkwaśności żołądka,
  • osobom uczulonym na mentol.
Mięta – 10 przydatnych właściwości
5 (100%) 1 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here