Wino Bezalkoholowe

0
2700

Wino bezalkoholowe staje się coraz bardziej popularne, jednak wiele osób ma obawy czy wino bez alkoholu może smakować jak wino? Oto najczęściej zadawane pytania na temat wina bezalkoholowego, które rozwieją Twoje wątpliwości.

1Czym różni się wino bezalkoholowe od soku z winogron?

Wina bezalkoholowe, poddaje się początkowo fermentacji, czyli wytwarza się je w ten sam sposób co normalne wino alkoholowe. Wszelkie prozdrowotne właściwości win wynikają przede wszystkim z zawartości polifenoli (głownie są to flawonoidy, resweratrol), które zapobiegają np. występowaniu chorób sercowo – naczyniowych. Polifenole są obecne w skórkach i pestkach winogron, a nie w soku. Sam resweratrol wytwarza się podczas procesu fermentacji, który nie zachodzi podczas produkcji soku z winogron. Stąd zalecenia lekarzy, żeby pić 1-2 lampki czerwonego wina dziennie, a nie szklankę soku.

2Czemu zaleca się picie 1-2 lampek wina czerwonego a nie białego?

Polifenole obecne są w skórkach i pestkach winogron. Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba znać podstawy produkcji win.

Jednym z etapów produkcji wina czerwonego jest maceracja – podczas maceracji wino wystawione jest na kontakt ze skórkami i pestkami winogron. Taki kontakt wpływa na czerwoną barwę wina, na jego smak (garbniki) i właściwości prozdrowotne. Proces samej maceracji w przypadku win czerwonych może trwać nawet 35 dni. Przy produkcji win białych etap maceracji jest pomijany lub trwa bardzo krótko (kilka godzin), więc

wino ma znikomy kontakt ze skórkami i pestkami winogron, stąd dużo mniejsza zawartość prozdrowotnych właściwości.

3Siarczany – czy są szkodliwe?

Siarczyny brzmią strasznie, bo kojarzą się z siarczystym jabolem za 3 zł. Tak naprawdę pozwalają one na zahamowanie rozwoju bakterii i pleśni w moszczu (w wyciśniętym soku z winogron). Gdyby wina nie były poddane siarkowaniu, trzeba by je pasteryzować. W innym wypadku mogłyby zamienić się po prostu w ocet winny.

Sam złowieszczy napis „zawiera siarczyny” na butelkach wina w Polsce i Unii

Europejskiej pojawił się w 2005 r, ze względu na przepisy, ale siarczyny były używane do produkcji wina już w średniowieczu.

Nie istnieją wina wolne od siarczynów. Pewna ich ilość jest naturalnym produktem fermentacji. Dozwolone dziś stężenia są tak niskie, że tylko niektóre alergie mogą spowodować negatywne reakcje organizmu i jest to bardzo rzadkim zjawiskiem.

Jeżeli przy produkcji wina nie użyjemy siarczynów, wino będzie żyło własnym życiem nawet po zabutelkowaniu. Taki produkt powinien być przechowywany w stałej temperaturze, poniżej 14 st C. Oznacza to, że ogrzanie wina chociażby w transporcie czy na półce w sklepie może spowodować jego zepsucie.

4Proces dealkoholizacji

Uzyskanie wina bezalkoholowego dzięki zjawisku odwróconej osmozy polega na przepuszczaniu wina przez półprzepuszczalne membrany. Filtracja pozwala oddzielać cząsteczki alkoholu. © Ariel Wines.

Alkohol jest usuwany w procesie tzw. ekstrakcji próżniowej w specjalnych kolumnach, co pomaga w zachowaniu wysokiej jakości napoju. Najpierw, w górnej części kolumny, z wina wydzielana jest „esencja”, natomiast cała reszta, wraz z zawartym alkoholem,

opada i zostaje podgrzana. Wina i szampany zaczynają wrzeć w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza, a alkohol odparowuje. „Esencja” pod wpływem specjalnego gazowego azotu zostaje utrwalona, wraz z delikatnym smakiem i aromatem wina, jest również chroniona przed utlenianiem. Następnie łączy się ją z resztą napoju, pozbawionego już alkoholu.

Sam proces dealkoholizacji znany jest od 1908 roku. Dziś stosowana, nowoczesna metoda chroniona jest patentem, trudno więc doszukać się bardziej szczegółowych informacji na temat jej przebiegu.

5Wino z zakrętką to wino złe?

Wina korkowe są narażone na wadę związaną z chorobą korka. Wino dotknięte tą wadą charakteryzuje się zapachem wilgotnej, pleśniejącej tektury i wyraźnie gorzkim smakiem. Za chorobę korka odpowiada gatunek grzyba rozwijającego się w korze dębu (nawet po jego odcięciu od pnia). Po zetknięciu grzyba z chlorem (stosowanym powszechnie podczas odkażania kory przed dalszą obróbką) powstaje związek chemiczny – trójchloroanizol (TCA). Ten właśnie związek odpowiada za nieprzyjemny zapach i smak. Ocenia się, że około 10% butelek z winem jest dotkniętych tą wadą.

Wino z korkiem jest dodatkowo narażone na utlenianie. Korek dębowy przepuszcza śladowe ilości tlenu – jest to przydatne przy starzeniu wina, a więc dla win, które mogą być postarzane to korek działa na plus. Jednak większość win (90 %) na rynku to wina młode, przeznaczone do spożycia w ciągu max roku. Im nie służy utlenianie, które zmienia smak oraz barwę wina. Podsumowując – wina z zakrętką zamiast korka są wolne od opisanych wad.

6Nie ma win zupełnie bez alkoholu (0%). Czy to znaczy, że powinno się unikać trunku w ciąży?

Zawartość alkoholu w winach bezalkoholowych jest niższa niż w większości soków owocowych, jogurcie, kefirze, chlebie razowym czy ogórku kiszonym. Wina bezalkoholowe zawierają poniżej 0,4 % alkoholu (za trunek alkoholowy uznaje się produkt o zawartości alk powyżej 0,5 %). Przybliżę zawartość alkoholu dla niektórych produktów spożywczych: kefir 0,5%, chleb razowy 0,3% , sok jabłkowy 0,2%. Odpowiadając na pytanie: można spożywać wina bezalkoholowe w ciąży. Podobnie jak można pić zdrowe soki owocowe 🙂

7Wina BIO. Co oznaczają te certyfikaty?

Wina ekologiczne posiadają dwa certyfikaty:

  • Ecocert – jest instytucją wydającEcocertą świadectwa weryfikujące dostosowanie produktów ekologicznych do standardów obowiązujących w Europie, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Symbol ekologiczny potwierdza wysoką jakoś żywności, jej organiczny charakter i pochodzenie z ekologicznych gospodarstw.
  • Europejski Certyfikat Ekologiczny – ZielonEuropejski Certyfikat Ekologiczny - Zielony Liscy Liść – Jest to certyfikat przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Logo Zielonego Liścia może być używane tylko dla produktów, których skład w 95 procentach stanowią produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego.
Wino Bezalkoholowe
5 (100%) 8 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here