Olej konopny i jego wpływ na zdrowie

0
205

Konopia niegdyś była rośliną, z której wytwarzano papier, a nawet części samochodowe (karoseria). Jej indyjska odmiana to znana na całym świecie marihuana, ale jej odmiana siewna zdecydowanie pozbawiona jest właściwości, które przypisuje się narkotykom, a wręcz odwrotnie słynie ze swojego dobroczynnego działania na ludzki organizm. To właśnie z nasion konopi siewnych otrzymuje się olej konopny. To olej o  lekko gorzkawym smaku i zapachu korzenno-orzechowym oraz zielono-brązowej barwie. Olej konopny pochodzi z Europy i słynie z wielu cennych właściwości.

Cechy charakterystyczne i skład oleju z konopii

Olej konopny jest znany na całym świecie z tego, że posiada wiele cennych właściwości: jest bogatym źródłem witamin takich jak: A (poprawia wzrok oraz zwiększa odporność, wpływa na stan skóry), wit. z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego), wit. K (poprawia krzepliwość krwi, ma właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, łagodzi ból i stany zapalne) i E (przeciwutleniacza, który poprawia krążenie krwi, minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorobę niedokrwienną serca) oraz minerałów: magnezu (likwiduje skurcze, uspokaja, poprawia pamięć i koncentrację), wapnia (wzmacnianie kości oraz zębów), żelaza, fosforu (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mineralizuje zęby i kości) i cynku (wspomaganie pracy układu odpornościowego, wzmacnianie włosów i paznokci oraz skóry).

Dodatkowo olej zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega–3 oraz omega–6, gdzie tych drugich jest 3 razy więcej niż omega-3, co sprawia, że stosunek kwasów zawartych w oleju konopnym jest najbardziej optymalny dla człowieka. To właśnie za sprawą zawartości kwasów tłuszczowych olej konopny wyróżnia się z uwagi na jego działanie: obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, minimalizuje ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zakrzepów, reguluję pracę serca – zapobiega zaburzeniom jego rytmu, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych stawów oraz układu pokarmowego, a nawet zwiększa elastyczność skóry. Dodatkowo olej konopny jest dobrym źródłem białka, które jest dobrze przyswajalne przez człowieka i dodatkowo nie zawiera cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z nasion konopi to także bogate źródło błonnika pokarmowego działającego na cały układ pokarmowy. Błonnik jest znany ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie, ale oprócz tego pomaga obniżyć poziom cholesterolu i triglicerydów i zapewnić optymalną gospodarkę węglowodanową.

Kwasy omega-3 są znane ze swojego działania antynowotworowego, a dodatkowo zalecane są w przypadku zmagania się z bólami reumatycznymi. Regulują poziom cukru we krwi, poprawiają pracę serca i całego układu krwionośnego. Kwasy omega-6 z kolei przyspieszają gojenie się ran, regulują i wspomagają pracę nerek oraz wątroby.

Jak powstaje olej konopny?

Olej konopny otrzymywany jest z nasion konopi siewnej poprzez tłoczenie, a w efekcie otrzymuje się oleistą substancję o ciemnym kolorze i orzechowym posmaku oraz zapachu. Olej najlepiej tłoczyć w temperaturze, która nie przekracza 35 °C, dzięki czemu można zachować jak najwięcej jego właściwości odżywczych.  Olej konopny najlepiej przechowywać w temperaturze 4-10 °C, np. w lodówce. Jego termin ważności wynosi ok. 6 miesięcy.

nasiona konopii
Dzięki tłoczeniu oleju z nasion konopi w odpowiedniej temperaturze można zachować jak najwięcej właściwości zdwrowotnych

Olej konopny składa się z:

  • 54 % kwasu linolowego;
  • 17 % kwasu alfa-linolowego;
  • 4 % kwasu gamma linolenowego;
  • 13 % kwasu oleinowego;
  • 10 % nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Witaminy A, B, K oraz E;
  • Minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku;
  • Błonnika;
  • Białka.

Zastosowanie oleju z konopii

Olej konopny ma szerokie zastosowanie, a najważniejsze to:

  1. Kosmetologia

Olej z nasion konopi jest często składnikiem wielu kosmetyków np. kremów, balsamów, płynów do kąpieli, ale również olejków stosowanych do masażu całego ciała. Olej, mimo swojej umiarkowanie tłustej konsystencji, jest właśnie zalecany osobom, które maja tłustą i łojotokową cerę z tendencją do trądziku oraz występowania innych stanów zapalnych skóry. Olej poprawia elastyczność skóry i ją odżywia. Olej konopny ma krótką datę ważności. Olej konopny słynie w kosmetologii z wielu właściwości upiększających: pomaga zachować młodą i zdrową skórę. Jego działanie na skórę to: jej wzmacnianie, minimalizowanie ryzyka pojawienia się stanów zapalnych skóry, przebarwień i podrażnień, nawilżanie, uelastycznienie skóry, pomaga w jej regeneracji i zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Dodatkowo stosowanie kosmetyków z dodatkiem oleju konopnego rozświetla cerę, poprawia jej koloryt, lekko ją matowi. Skóra jest odżywiona nie tylko z zewnątrz, ale również od środka. Olej konopny pomaga w walce z łuszczycą, łojotokiem i egzemą. Również włosy korzystają z cennych właściwości oleju: odzyskują blask i są łatwiejsze do rozczesywania.

  1. Przemysł farmakologiczny

Farmakologia to dziedzina, w której olej konopny ma swoje najszersze zastosowanie. Jego skład decyduje o tym, że jest to świetny suplement diety o wielu leczniczych właściwościach, wykorzystywanych do walki z wieloma problemami zdrowotnymi.

  1. Kuchnia

W kuchni najbardziej nadaje się do stosowania zimny olej konopny, ponieważ wysoka temperatura prowadzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, a tym samym zmniejsza cenne właściwości oleju. Olej można dodawać do sałatek, past, sosów, kaszy, jako dodatek do pieczywa (np. zamiast masła) i innych potraw. Olej konopny powinien znaleźć się w diecie wegan – może zastąpić składniki odżywcze znajdujące się w mięsie oraz nabiale. Olej konopny może być również wzbogaceniem dla zupy, ale trzeba pamiętać, aby dodać go na sam koniec gotowania, żeby nie stracił cennych wartości odżywczych.

4. Ciekawostka

Łuskane nasiona konopi są bardziej kaloryczne, zwierają więcej białka oraz tłuszczów, ale mniej węglowodanów i błonnika, od tych niełuskanych. Dodatkowo niełuskane nasiona konopi są bogatszym źródłem witamin i minerałów (ale zawierają mniej cynku i magnezu). Nasiona niełuskane są tańsze – kosztują od 12 do 32 zł za 250 g, a łuskane od 23 do 45 zł za tę samą ilość.

Właściwości lecznicze konopii

Olej konopny słynie ze swoich właściwości leczniczych, a do najważniejszych z nich zalicza się:

  1. Wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego

Olej konopny świetnie działa na cały układ sercowo-naczyniowy: poprawia przepływ krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i minimalizuje poziom lipidów występujących we krwi, dzięki temu zalecany jest w celu profilaktyki i leczenia miażdżycy. Olej prowadzi do zahamowania łączenia się krwinek, a tym samym minimalizuje ryzyko występowania zakrzepów, prowadzących do zatorów. Olej zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru.

  1. Wzmacnianie odporności

Olej konopny wpływa na układ odpornościowy  organizmu. Dzieje się tak głównie za sprawą cennych kwasów omega-3 oraz omega-6. Olej wzmacnia florę jelitową zapobiegając dostawaniu się bakterii do organizmu. Olej jest antyoksydantem.

  1. Działanie antynowotworowe

Olej konopny słynie ze swoich właściwości przeciwutleniających, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Dodatkowo olej zawiera chlorofil, który również zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

  1. Regulacja gospodarki hormonalnej

Olej konopny zawiera kwas gamma-linolenowy, który wpływa na regulacje gospodarki hormonalnej organizmu. Jest zalecany w przypadku bolesnych menstruacji, bo minimalizuje napięcie przedmiesiączkowe, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu.

  1. Działanie przeciwbólowe

Olej konopny jest znany ze swojego działania przeciwzapalnego, dzięki czemu łagodzi bóle stawów, a także obrzęki mięśni, wspomaga regenerację skóry oraz błon śluzowych.

  1. Działanie moczopędne

Właściwości moczopędne oleju konopnego pomagają pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu, a także chroni organizm przed zanieczyszczeniem powietrza.

Skutki niedoboru składników występujących w oleju konopnym

Olej konopny jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Niedobór wielu z nich może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a najbardziej niebezpieczne z nich związane są z niedoborem:

  • Kwasu omega-3

Niedobór tego cennego kwasu w organizmie prowadzi do wielu problemów:

– ogólnego osłabienia organizmu,

– problemów z pamięcią oraz koncentracją, trudności w nauce,

– pogorszenia jakości widzenia

– braku skoordynowania,

– mrowienia kończyn górnych i dolnych,

– skrajnych zachowań tkj. nadpobudliwość lub wręcz odwrotnie – ospałość

– zapalenia tkanek,

– zakrzepicy,

– uczucia suchości skóry,

– pogorszenia stanu psychicznego, a nawet depresji,

– obniżenia tempa przemiany materii,

– osłabienia układu odpornościowego.

  • Kwasu omega-6

Oprócz kwasu omega-3 równie istotne dla ludzkiego zdrowia jest kwas omega-6, a jego niedobór może objawiać się:

– problemami skórnymi, w tym egzemami, łuszczycą,

– wypadaniem włosów,

– problemami związanymi z pracą wątroby (zwyrodnienie),

– zaburzeń w zachowaniu – od nadpobudliwości do apatii,

– chorobami nerek,

– suchością skóry,

– obniżeniem układu odpornościowego, podatnością na infekcje,

– spowolnionym gojeniem się ran,

– bezpłodnością u mężczyzn,

– poronieniami u kobiet,

– problemami stawów,

– chorobami serca,

– problemami z krążeniem.

Sposób użycia

Niedobory cennych kwasów omega-3 i omega-6, występujących w oleju konopnym, są szczególnie groźne dla organizmu. Poziom niezbędnych składników dla funkcjonowania można jednak wyrównać dzięki regularnemu spożywaniu oleju konopnego. Zaleca się stosowanie od 1 do 2 łyżek oleju (tj. do 50 ml). Ważne, aby olej był przyjmowany na zimno, nie można go podgrzewać lub używać do smażenia. Terapia olejem konopnym, prowadzona pod okiem specjalisty, w przypadku dużych niedoborów składników, obejmuje nawet 150 ml oleju konopnego na dzień.

Olej konopny i jego wpływ na zdrowie
5 (100%) 3 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here