Dietetyk

0
128

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka ?

Przed wizytę w gabinecie dietetyka, przygotuj:

  • wypełniony dzienniczek żywieniowy – listę tego i w jakich porach jadłeś przez ostatni tydzień,
  • wyniki badań laboratoryjnych robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy np. morfologia krwi, TSH, T3,T4, cholesterol

Uwaga – gdy zażywasz stale leki lub przyjmujesz suplementy diety wpisz je do dzienniczka żywieniowego wraz z dawkowaniem.

E-wizyta – konsultacje dietetyka przez internet

Przygotuj się podobnie jak do wizyty w gabinecie:

  • wypełnij dzienniczek żywieniowy wraz z listą przyjmowanych leków i suplementów diety,
  • przygotuj wyniki badań robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy przed planową wizytą,
  • przygotuj wagę łazienkową i centymetr krawiecki do pomiarów,
  • jeśli dietetyk udostępnia taką możliwość – wypełnij online ankietę na temat twojego zdrowia oraz tego jak się aktualnie odżywiasz.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Pierwsza wizyta u dietetyka w gabinecie trwa do 60 minut.

Zaczyna się od wywiadu żywieniowego oraz analizy wspólnie wypełnionej ankiety żywieniowej

Ankieta przeprowadzana przed dietetyka skupia się na:

  • wykonaniu w gabinecie pomiarów (wagi, wzrostu, analizy składu ciała metodą BIA) w celu określenia twojej sylwetki,
  • analizie sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego oraz listy zażywanych suplementów,
  • ocenie ilościowej oraz jakościowej jadłospisu,
  • ustaleniu celu i planu działania,
  • określeniu zaleceń żywieniowych.

Pierwsza e-wizyta u dietetyka przez internet trwa do 60 minut.

Konsultacja online przebiega podobnie jak wizyta u dietetyka w gabinecie, różni się kilkoma niuansami, np. tym że dietetyk analizuje już wcześniej wypełnioną przez klienta ankietę i wstępnie przygotowuje się do porady.

Ankieta dietetyczne przez Internet skupia się na:

  • wykonaniu pomiarów (wagi, wzrostu) przez klienta ze zdalną asystą dietetyka  w celu określenia twojej sylwetki,
  • analizie sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego oraz listy zażywanych suplementów,
  • ocenie ilościowej oraz jakościowej jadłospisu,
  • ustaleniu celu i planu działania,
  • określeniu zaleceń żywieniowych.

Kontrolna wizyta w gabinecie dietetyka trwa do 30 minut.

Podczas wizyty podsumowuje się wyniki stosowania dotychczasowej diety i zaleceń żywieniowych. Dietetyk wykonuje kontrolne pomiary (analiza składu ciała metodą BIA), koryguje zmiany w diecie do postępów oraz wymagań pacjenta, wyjaśnia wszelkie wątpliwości odnośnie dotychczasowego żywienia. Może zalecić wykonanie badań kontrolnych (np. próby wątrobowe, lipidogram) w celu sprawdzenia postępów przy dietoterapii z współistniejącymi chorobami np. miażdżyca, cukrzyca T2, stłuszczenie wątroby. Przygotowuje kolejny indywidualny jadłospis na określony czas (7, 14, 28 dni) – dobrany do zmieniających się potrzeb organizmu i dostępnych sezonowo produktów spożywczych.

Wizyty kontrolne najlepiej odbywać co 2 – 4 tygodnie w celu zachowania ciągłości dietoterapii.

Kontrolna e-wizyta u dietetyka przez internet trwa do 30 minut.

Jest bardzo podobna do wizyty u dietetyka w gabinecie różni się tylko tym, że pomiary wzrostu, wagi czy analizy składu ciała metodą BIA wykonuje sam pacjent pod nadzorem dietetyka. Reszta przebiega identycznie:

  • podsumowanie dotychczasowej diety i zaleceń żywieniowych,
  • skorygowanie zmian w diecie,
  • ciągła motywacja i wsparcie dietetyczne.

Jadłospis

Jadłospis jest spisem posiłków z przepisami uwzględniającymi wszystkie potrzeby organizmu w celu osiągnięcia zamierzonego efektu np. utraty wagi czy przygotowania do intensywnego treningu. Jadłospis jest układany na 7, 14 i 28 dni.  Indywidualnie napisany jadłospis jest niezbędny dla poprawy stanu zdrowia.

Co uwzględnia dobrze przygotowany jadłospis?

  • składniki odżywcze potrzebne organizmowi w danym okresie uwzględniając naturalne formy suplementacji (np. młoda mama przy laktacji, osoba intensywnie trenująca sport, redukcja wagi),
  • suplementację witaminą D w okresie jesiennym i zimowym,
  • przyjmowane leki oraz występujące choroby np. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
  • upodobania i umiejętności kulinarne (szybkie proste przepisy np. jednogarnkowe, gotowanie na parze),
  • dostępność sezonowych i regionalnych produktów spożywczych.

Zaleca się aby jadłospisy były układane na bieżąco uwzględniając postępy i nowe potrzeby organizmu oraz dostępność sezonowych i regionalnych produktów spożywczych.

Kiedy zgłosić się do dietetyka?

Wizyta wskazana w przypadkach:

  • osób zdrowych, które chcą dostosować swój sposób żywienia do zdrowotnych predyspozycji,
  • kobiet i mężczyzn starających się o dziecko,
  • kobiet w ciąży i karmiących,
  • osób rzucających palenie tytoniu,
  • osób aktywnych fizycznie,
  • osób rozpoczynających odchudzanie lub zmagających się z brakiem efektów.

Wizyta konieczna w przypadkach:

  • osób z chorobami trzustki, wątroby, nerek, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, celiakią,
  • alergią pokarmową itp.
  • osób cierpiących na otyłość i towarzyszącą jej cukrzycę, zaburzenia lipidemii, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia,
  • osób, którym lekarz zalecił zmniejszenie wagi w krótkim terminie np. przed zabiegiem chirurgicznym,
  • osób, które mimo stosowania wielu rodzajów diet odchudzających (stosowanych bez wsparcia dietetyka) nie obserwują u siebie trwałego spadku masy ciała;
  • osób, które przybierają na wadze, nawet jeśli ograniczają jedzenie.

Badania u dietetyka

Dietetyk ma możliwość zlecenia dodatkowych badań:

  • krwi (lipidogram, hormony tarczycy – TSH, FT3, FT4 itp.)
  • alergologicznych skórnych i na podstawie badania krwi,
  • nutrigenetycznych (badania genetyczne określające profil genetyczny w żywieniu).

Badania są robione w celu określenia przyczyn pewnych problemów zdrowotnych związanych z dietą np. występowanie celiakii (nietolerancji glutenu), alergii pokarmowych, niedoczynność tarczycy.

Skierowanie do dietetyka

Nie jest potrzebne skierowanie do dietetyka, konsultacje są traktowane jako prywatne wizyty u specjalisty i nie są refundowane z NFZ. Ceny są ustalane według cennika danej poradni dietetycznej.

Tylko w przypadku otyłości z BMI ponad 30 istnieje możliwość uzyskania skierowania od lekarza rodzinnego skierowania do dietetyka w przyszpitalnej klinice leczenia otyłości lub uzyskania konsultacji dietetycznej podczas przebywania w szpitalu na oddziale leczenia otyłości.

Dietetyk
5 (100%) 3 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here